Walnotenoogst en ingemaakte walnoten

Verse walnoten van de markt....


Vanaf oktober start de walnotenoogst, rijpe noten vallen gewoon vanzelf uit de boom en moeten telkens geraapt worden, zodat ze niet beschimmelen. De walnoten zitten in een groene bolster en bevatten een okerkleurige stof die vlekken geeft en lastig uit kleding te verwijderen is. Er bestaan verschillende soorten walnotenbomen, de Juglans cordiformis, Juglans cinerea, Juglans nigra en de meest bekende de Juglans regia. De (okker)noten worden uit de bolsters gehaald en enkele weken in een goed geventileerde ruimte geplaatst, goed gedroogde noten zijn zeker 2 jaar houdbaar. Door de noten in een enkele laag te drogen, gaat het sneller dan op één grote hoop.

Vroeger werd de walnoot bij boerderijen geplaatst, omdat de bladeren van de boom een stof bevatten: juglandine. Muggen houden niet van deze lucht en blijven op afstand van mens en vee.
Denk je erover een walnoot te planten? Dat lukt niet in een achtertuintje! Met 15 meter hoogte en 10 meter breedte, wordt een walnotenboom uiteindelijk erg groot. De boom wil een goed gedraineerde grond, die water gemakkelijk doorlaat en een vruchtbare, niet zure, maar wel kalkrijke bodem.

Walnoten bloeien vroeg in het voorjaar, in april en mei en zijn daarom gevoelig voor nachtvorst. De boom is eenhuizig, wat betekent dat mannelijke èn vrouwelijke katjes/bloemen op dezelfde plant aanwezig zijn. De bloeiperiode van de mannelijke katjes valt niet altijd in dezelfde periode als de vrouwelijke katjes, waardoor de bevruchting minder gunstig verloopt en minder vruchten/noten ontstaan aan de boom.


Gisteren op marktplaats waren er verschillende mensen die hun walnoten te koop aanboden. Ik heb zelf op de markt (bij de notenkraam in Nieuwkoop) een kilo verse walnoten gekocht. In een kookboekje (onderdeel van Prisma recepten encyclopedie) heb ik een recept gevonden van ingemaakte walnoten. Mijn walnoten staan al in het water te weken….. en over twee weken ga ik het volgende bijzondere recept volgen.

Ingemaakte walnoten

Benodigdheden:
  • 1 kilo nieuwe verse noten
  • 1 kilo suiker
  • 1 liter wijnazijn
  • 1 el. kleingesneden gekonfijte gember
  • 4 kruidnagels
  • Stukje kaneel 

Bereiding:

Gebruik hiervoor noten die nog een zachte en weke kern hebben. De noten worden eerst gekraakt, dat moet voorzichtig gebeuren om de noot zoveel mogelijk heel eruit te halen. Dat is niet altijd makkelijk…. Vervolgens de noten op een aantal plaatsen inprikken met een breinaald of cocktailprikker/satéprikker. Onder water zetten en twee weken lang het water dagelijks 2 x verversen. Na deze periode, de noten koken in zoveel water, dat ze net onder staan. Kook tot ze zacht zijn. Uit laten lekken. In pan met liefst dikke bodem de suiker, wijnazijn en kruiden een half uur inkoken. De walnoten in de pan doen en laten koken tot ze zijn volgezogen met de suikersiroop. In brandschone potten scheppen en de afgekoelde siroop op de noten gieten. De noten zijn lekker bij een kaasplankje, stukje (zelfgemaakte)paté, gebraad, door een salade, etc.

Reacties