Pompoen-abrikozenjam


Nog een pompoenrecept...
Ik ga gewoon maar even door met de pompoenrecepten…. (zeker met Halloween). Dit recept vond ik op een Duitstalige site. Ik heb het niet zelf gemaakt, maar het lijkt mij een bijzonder recept. Het is gemaakt met geleisuiker 2:1. Dat wil zeggen dat slechts 500 gram geleisuiker (suiker met pectine) nodig is voor 1 kilo vruchten. Daarvoor kun je Marmello 2 gebruiken of Van Gilse geleipoeder met toevoeging van 500 gram gewone witte suiker. Of geleisuiker ‘voor een halfzoete jam’ van CSM of Dr. Oetker. Er zullen ook nog wel andere soorten pectine en geleisuiker bestaan.

Pompoen-abrikozenjam, ca. 5 potten
  • 50 gram gedroogde abrikozen, in vieren
  • 1,2 kilo (liefst zachte en vlezige) pompoen, 750 gram schoon in 2 cm. grote stukjes
  • 4 vanillestokjes, merg uit doorgesneden stokje
  • ½ liter sinaasappelsap
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 3 el. citroensap
  • 500 gram geleisuiker 2:1
  • Staafmixer, blender, keukenmachine, roerzeef

Bereiding:

De abrikozen, pompoen, vanillemerg en sinaasappelsap aan de kook brengen en afgesloten in 20 minuten zachtjes laten koken. Pureren en rasp, citroensap en geleisuiker doorroeren. Aan de kook brengen en 3 minuten flink laten koken. Brandschone potten (geboend in heet sodawater en zorgvuldig afgespoeld) op een theedoek plaatsen en vullen met de hete jam. Sluiten, omdraaien en verder laten afkoelen. Ca. 6 maanden houdbaar op een koele en donkere plaats. Geopende potten in de koelkast bewaren.

Reacties