Enkele weken geleden plaatste ik een kookwedstrijd. Vandaag het winnende gerecht van Ilaria Barella uit Dordrecht. Zij is van oorsprong Italiaanse en heeft al eens een workshop desembrood bakken bij mij gevolgd. Ik heb gekozen voor dit recept omdat het een soort basis is voor een stoofschotel, waarmee naar eigen smaak en gelegenheid kan worden gevarieerd. Ilaria won hiermee een cadeaubon van Kookpunt.nl.
Polenta
Bij de stoofschotel wordt polenta gegeten. In het recept wordt polenta gebruikt met een lange kooktijd. In de supermarkten is ook een snelkook versie verkrijgbaar. De kooktijd daarvan is aanzienlijk korter.
In Italië heeft elke familie wel een eigen recept voor ´Spezzatino´, een
traditioneel Italiaans stoofpotje waar van streek tot streek de
ingrediënten kunnen verschillen. Door het (lang) stoven komen de smaken goed
tot hun recht. Heerlijk met polenta! (Met
polenta wordt zowel het vrij grof gemalen maïsmeel bedoeld als het gerecht dat
ervan gemaakt wordt: maïsmeel gekookt in gezouten water).
Ingrediënten (voor 4
personen):
1 kilo stoofvlees in blokjes
3 el. olijfolie
2 teentjes knoflook
2 grote wortels
2 stengels bleekselderij
2 uien, fijngehakt
1-2 el. bloem
verse rozemarijn, salie, 2 blaadjes laurier, 4 kruidnagels (alles in een kaasdoek zakje, of bijeen gebonden als bosje)
zout
versgemalen zwarte peper
1 glas rode wijn
400 gr. tomatensaus
(1 blokje groente-, of vleesbouillon)
3 el. olijfolie
2 teentjes knoflook
2 grote wortels
2 stengels bleekselderij
2 uien, fijngehakt
1-2 el. bloem
verse rozemarijn, salie, 2 blaadjes laurier, 4 kruidnagels (alles in een kaasdoek zakje, of bijeen gebonden als bosje)
zout
versgemalen zwarte peper
1 glas rode wijn
400 gr. tomatensaus
(1 blokje groente-, of vleesbouillon)
Voor de
polenta:
Maïsmeel voor
polenta (500 gr)
Grof zout (1
eetlepel)
Water (2 liter)
Bereiding:
Snijd de wortel, bleekselderij, uien en de knoflook in
stukjes.
Verhit de olijfolie in een grote braadpan. Fruit de groente vijf minuten in de
olie, of totdat de uien mooi glanzen.
Strooi wat bloem over het vlees, en doe vervolgens het vlees in de pan met de groente. Even laten bakken.
Giet de wijn erbij, breng het aan de kook en laat het
10 minuten zachtjes pruttelen totdat de wijn gedeeltelijk verdampt is. Doe de tomatensaus erbij, het kruidenzakje, eventueel 1 bouillonblokje, en zout
en peper naar smaak. Laat het vlees zeker twee uur op een heel laag pitje stoven
(ca. een uur in de snelkookpan).
Intussen kan je de polenta alvast bereiden. Gebruik een grote diepe pan met dikke bodem en een lange houten, stevige
pollepel om te roeren. Strooi het maïsmeel langzaam in water, dat bijna aan de kook is. Blijf constant met de klok mee
roeren, en voorkom klonten! Blijf roeren voor ongeveer 40, 50 minuten tot de polenta gaar is en zich
losmaakt van de pan. Doe de polenta op een houten plank (maar een groot bord is ook
goed) en laat even afkoelen.
Buon appetito!
Reacties