Lisette
vrouw – moeder - zus – tante - docente – creatief – studie – broodbakken – groentetuintje - voeding
Tijdens het zoeken naar recepten voor desembrood kom ik iets
tegen dat mijn interesse wekt: kefir. Een enkeling zal dit kennen als
yoghurtplantje. Dit ‘plantje’ wordt door de bewoners van de Kaukasus al eeuwen
gebruikt voor het maken van een drank. Na onderzoek is vastgesteld dat het
regelmatig drinken van deze drank bijdraagt aan het gezond ouder worden.
Leeftijden van 100 jaar en ouder is voor deze bewoners heel normaal. Kefir
heeft ook wel de bijnaam “de drank van de 100-jarigen”
Kefirdrank is licht verteerbaar en je kunt het van alle
soorten melk maken. Van verse of houdbare melk, geitenmelk, schapenmelk,
kokosmelk of sojamelk. Deze ’plantjes’ (het zijn zwammetjes) lijken op
bloemkoolroosjes variërend van grootte van een speldeknop tot een pruim. De
zwammetjes veranderen melk in een romige, beetje frisse lichtzure drank. Qua
smaak lijkt het op drinkyoghurt. Deze drank is gezonder dan yoghurt want door de
fermentatie bevat het minder lactose en gisten. Het is een probiotica, die in
staat is om het darmslijmvlies weer te herstellen. De goede bacteriën nestelen
zich in het darmslijmvlies en elimineren de ongezonde bacteriën en gisten. Net
als die kleine probiotische drankjes uit de supermarkt! Kefir bestaat zelfs uit
meer verschillende bacteriestammen.
Het kalmerend effect op het zenuwgestel geeft verlichting bij
mensen die lijden aan slapeloosheid, depressies en ADHD. Regelmatig gebruik van
kefir zorgt voor een optimaler spijsverteringssysteem waarbij voedsel beter
wordt verteerd en voedingsstoffen gemakkelijker opgenomen. Hierdoor nemen darmproblemen
zoals winderigheid af. Het reinigend effect van kefir maakt het zelfs geschikt
als een gezichtsmaskertje!
Het drankje is heel gemakkelijk te maken. Voeg melk bij de kefirkorrels
en zet het 24 uur op een donkere plaats en het is klaar om te drinken!
Ik ben zo benieuwd naar de kefir, dat ik de korrels heb
besteld. Morgen of overmorgen wordt het bezorgd. Dan ga ik aan de slag en horen
jullie alles over het resultaat!
Binnenkort starten we trouwens met de suikervrije maand!
Eerst even wennen aan het idee, want na alle chocoladeletters, kerstkransjes en
oliebollen moeten we afkicken!
Ik wens
iedereen een heel mooi 2013!
Reacties