Bij Jaap: Ziti al Forno

Ziti al Forno (van de Sopranos)

We zijn grote fans van de tv-serie de Sopranos. Een prachtige inkijk in alle belevenissen van een maffiafamilie in New Jersey. De serie liep al zes seizoenen toen in juni plotseling de hoofdrolspeler James Gandolfini, die Tony Soprano speelde, overleed. Heel triest. En reden om de cd-box met alle afleveringen maar eens aan te schaffen. De hele zomer heb ik, een beetje melancholisch, nog eens kunnen genieten van alle afleveringen.

Het bijzondere van de serie is dat het niet alleen draait om snoeiharde afrekeningen en meedogenloze deals in het gok- en drugscircuit van New Jersey, maar ook om alle huis-, tuin- en keukenproblemen van de hoofdrolspelers. Opgroeiende pubers, huwelijksproblemen, dementerende ouders; alles komt voorbij. En, zoals het goede Italianen betaamt, er wordt veel gekookt en gegeten in de serie! Er is zelfs een Soprano kookboek te krijgen met de recepten van gerechten uit de serie.

Ziti is een gerecht waar ik nog nooit van had gehoord. Maar waar wel altijd een schaal van in de koelkast staat bij Carmela Soprano, de vrouw van Tony. Ik heb uitgezocht wat het precies is, we hebben het gemaakt en het was hier bij mij thuis ook gelijk een succesnummer.
Ziti

Ziti is een soort pasta die hier moeilijk te krijgen is. Dikke ronde pijpjes, wat lijkt op penne of rigatone en dat kun je er net zo makkelijk voor gebruiken (ik hoop niet dat de maffia meeleest).
De pasta wordt vermengd met tomatensaus en gehaktballetjes. Verder gaat er ricotta en mozzarella doorheen en dan Parmezaanse kaas er over en in de oven. Eigenlijk niet heel bijzonder, maar de smaken vermengen in de oven zo mooi; de tomatensaus wordt romig van de kazen, het wordt uiteindelijk een heerlijk en verassende maaltijd.
Ziti wordt op talloze manieren gemaakt en je kunt er heerlijk op variëren, maar ik zal hier opschrijven hoe ik het heb gemaakt: 


Tomatensaus (genoeg voor twee keer, altijd handig)
2 blikken tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden


Fruit de ui en knoflook in een pan met wat olijfolie. Doe de tomatenpuree erbij en de Italiaanse kruiden. Laat dit even mee fruiten. Dan de tomatenblokjes erbij en rustig aan de kook brengen. Verse peper er overheen malen. Ik giet er dan nog een half blikje water bij en een half blokje runderbouillon. Laat dit lekker lang zachtjes koken; de smaak wordt steeds intenser.
(het échte recept gebruikt de sunday gravy, een rijke tomatensaus met vlees erin die een hele zondagochtend staat te pruttelen). Als de saus klaar is, zet ik er nog even de mixer in om ‘m wat gladder te maken.
Je kunt de saus ook prima van tevoren klaarmaken.

Gehaktballetjes
750 gr half-om gehakt (kalfsgehakt of lamsgehakt mag ook, rundergehakt wordt snel te droog)
1 ei
paneermeel
mosterd
gehaktkruiden

Meng het gehakt met alle overige ingrediënten en draai er balletjes van.


Verder heb je nodig:
400 gr Penne, Rigatone of Ziti natuurlijk
1 bakje ricotta
1 bolletje mozzarella
Parmezaanse kaas


Verwarm de oven tot 180 graden C.
Bak de gehaktballetjes in een ruime pan met wat olijfolie bruin. Ik doe er ook graag nog een uitje en wat knoflook bij. Doe dan de helft van de tomatensaus er bij (de andere helft kun je bewaren voor een volgende keer) en laat lekker pruttelen.
Kook de pasta niet langer dan 8 minuten en giet af

Doe in een ruime ovenschaal de helft van de pasta en giet er de helft van de saus met balletjes over. Vermeng dit losjes en verdeel er dan de ricotta en de helft van de mozzarella over. Maak vervolgens nog een laag met de overige pasta en saus en leg daar de laatste mozzarella over en bestrooi het geheel ruim met Parmezaanse kaas.


Zet het geheel (pas op, het weegt nogal wat!) ongeveer een half uurtje in de oven tot de bovenkant mooi bruin is.


Eet het met een frisse salade en ga de eerstvolgende drie dagen niet op de weegschaal staan! 

Reacties