De ballen van Miep
Het recept van deze pittige gehaktballetjes met een
heerlijke saus heeft mijn moeder ooit uit een krant (waarschijnlijk het
Algemeen Dagblad) geknipt. Dit inmiddels sterk vergeelde knipseltje wordt
regelmatig tevoorschijn gehaald. Want het gerecht (maar dan gemaakt van enkele kilo’s
gehakt) heeft een vaste plek op de buffettafel als onderdeel van een lopend
buffet (bij feestjes waar gegeten wordt). Of mijn moeder maakt het op ons
verzoek als we bij mijn ouders blijven eten. Lekker met rijst en groenten
erbij. De hele familie & bekenden kennen inmiddels deze geweldige
gehaktballetjes en schrapen de schalen meestal leeg…
Dus om jullie ook een plezier te doen, volgt hier het recept
van ‘De ballen van Miep’. Wie Miep is? Ik heb geen idee! Wie het weet mag het
zeggen.
De ballen van Miep/pittige gehaktballetjes met
tomatensambalsaus
Recept voor 2 personen
- voor de gehaktballetjes:
- 500 gram half om half gehakt
- 50 gram boter
- 1 losgeklopt ei
- ½ pakje paneermeel of enkele beschuiten
- peper en zout naar smaak
- 1 el. sambal oelek (of meer naar smaak)
- 2 tl. knoflook, ragfijn gehakt
- voor de saus:
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 3 (puree)blikjes water
- 3 el. bruine suiker
- 1 el. sambal oelek (of meer naar smaak)
- ¼ kopje ketjap manis
- takje peterselie, fijngehakt als garnering
- 1 à 2 takjes gedroogde uitjes
Bereiding:
Maak het gehakt aan met peper, zout, ei, paneermeel en
knoflook. Draai 2 cm. grote gehaktballetjes en braad ze aan in de boter, tot ze
stevig zijn. Haal ze dan uit de pan. Voeg een blikje tomatenpuree en 3 pureeblikjes
water toe aan het braadvet. Roer de bruine suiker, sambal en ketjap erdoor. De
gehaktballetjes kunnen nu even goed doorwarmen in deze saus. Meng de gefrituurde
uitjes door de saus en strooi de gehakte peterselie over het gerecht. Verdun de
saus als deze te dik is bij evt. opwarmen. Lekker met gekookte witte rijst en
bijv. sperzieboontjes.
Reacties