Groenten op de BBQ
Deze
keer schrijf ik over het klaarmaken van vegetarische gerechten op de barbecue.
De mogelijkheden daarin zijn, gelukkig, zowat onbegrensd. Voor veel mensen
staat barbecueën nog steeds gelijk aan het bereiden van enorme hoeveelheden
vlees. En dan ook nog eens beperkt tot hamburgers en sateetjes. Maar met
barbecueën kan zoveel meer! Ik hoop dat hier met wat kleine vegetarische
gerechtjes te kunnen laten zien. Ze zijn te gebruiken als bijgerechtjes of
gecombineerd als hoofdgerecht.
Gevulde Portabella, foto 2:
Leg
twee mooie grote Portabella paddestoelen op hun rug en vul ze met een eetlepel
verse kruidenkaas. Vervolgens nog een klein plakje belegen kaas zoals Leerdammer
of een andere smakelijke kaas. Bestrooien met wat gesnipperde bosuitjes en op
de barbecue leggen. Bij indirect vuur is na een kwartiertje de kaas goed
gesmolten en zijn de paddestoelen gegaard. Wijzelf leggen ze gewoon tussen de
andere gerechtjes.
Gegrilde groene
asperges, foto 1:
Makkelijk
om te maken, heerlijk om te eten en het ziet er ook nog eens erg mooi uit!
Verwijder de uiteindes van de asperges. Ik doe dat altijd door ze beet te
pakken en te “knakken”. Daar waar ze breken zit de overgang tussen het stuk dat
goed gaart en het stuk dat houtachtig blijft.
Hussel
ze door elkaar met een klein scheutje olijfolie en zout en peper en leg ze op
de barbecue. De asperges kunnen direct boven de kooltjes, ze krijgen dan een
mooi grillstreepje. Na vijf minuten omdraaien en de andere kant ook vijf
minuutjes grillen. Ze mogen nog een beetje knapperig zijn. De nootachtige smaak
van groene asperges komt helemaal tot z’n recht als ze op de barbecue worden
klaargemaakt.
Hasselback
aardappeltjes foto's 4 en 5:
Dit
leuke aardappelgerechtje dankt zijn naam aan het restaurant Hasselbacken in
Stockholm. Hier werden deze ingesneden aardappeltjes het eerst geserveerd.
Neem
een paar niet al te grote vastkokende aardappels en snij ze voorzichtig in,
maar niet door. Dit gaat handig op een lepel, die zorgt ervoor dat je niet
doorschiet. Je kunt de aardappel ook tussen twee snijplanken leggen om ze te
kunnen insnijden zonder dat je er doorheen schiet. Maak zo plakjes van ongeveer
3 mm .
over de hele lengte van de aardappel. Je kunt er dan wat geraspte kaas tussen
doen, of alleen wat olie, zout en peper.
Zet
de aardappels in een bakje op het rooster van de barbecue en laat ze zeker 45
minuten meebakken.
Avocado met ei, foto's 6, 7 en 8:
Snij de avocado over
de lengte door midden en haal de pit er uit. Je hebt nu twee helften met een
kuiltje waar precies een eidooier in past. Splits hiervoor een ei en laat de
dooier met nog wat eiwit erbij in het kuiltje vallen. Je kunt het kuiltje met
een lepel nog wat uitdiepen als je dat wilt.
Bestrooi goed met zout
en peper en leg ze op het rooster bij indirect vuur. Deksel er op en na een
kwartiertje is het eigeel gestold en is de avocado lekker zacht geworden. Een
heerlijke combinatie!
Cole Slaw, foto 3:
Tot
slot nog een klassiek bijgerecht bij een goede barbecue: heerlijk frisse
koolsla. of, zoals ze in Amerika zeggen: Cole Slaw. Het schijnt trouwens mee
naar Amerika te zijn genomen door Hollandse immigranten. Vandaar ook de
verbasterde naam.
Neem
een spitskool, snij m doormidden en haal de binnenste kern er uit. Hak de twee
helften fijn in een keukenmachine en doe dat ook met een winterwortel. Doe de
groenten in een ruime schaal en voeg twee eetlepels mayonaise en een halve
eetlepel mosterd toe. Vervolgens nog een scheut witte wijnazijn, theelepel zout
en een eetlepel suiker. De cole slaw is het lekkerst als je het ruim van te
voren maakt. Het blijft zeker twee dagen goed als je het in de koelkast afgedekt
bewaard.
Reacties