Hete bliksem met hachee van gehakt


Hete bliksem met hachee van gehakt
Een heerlijke ovenschotel voor koude dagen. Maar volgens mij kan het ook prima gegeten worden tijdens de rest van het jaar. De schotel is lekker kruidig en tegelijk heel fris door de gebakken friszure appels. Ik gebruikte Goudrenet, maar het kan ook heel goed met een iets zoetere appel, zoals Elstar of Jonagold. Wij aten het met een witlofsalade en dat was een heel lekkere combinatie.

Voor 2 x 4 personen, halveer evt. de hoeveelheden
  • de onderste laag - de hachee:
  • 1 pond gehakt
  • Scheutje olijfolie
  • 6 uien
  • 2 laurierblaadjes
  • Scheutje azijn
  • 1 dessertlepel bruine suiker
  • 1 bouillonblokje
  • Peper en zout
  • 1 dessertlepel aardappelzetmeel of maïzena
  • de middelste laag - de gebakken appels:
  • 5 appels
  • Klontje roomboter
  • ½ tl kaneelpoeder
  • de bovenste laag - de aardappelpuree:
  • 1 kilo aardappels
  • 3oo ml melk
  • Klontje roomboter
  • 1 ei
  • Peper, zout
  • 1 tl nootmuskaat
  • de topping:
  • Paneermeel
  • Paar klontjes roomboter 
De onderste laag van de ovenschotel:
  1. Bak het gehakt rul in een scheut olijfolie in een hete pan.
  2. Snijd de uien in halve ringen en bak ze mee. Zet het vuur niet te hoog, maar wel zo hoog dat ze licht kunnen karamelliseren. Zorg ervoor dat de uien niet te donker worden.
  3. Voeg laurierblaadjes, bruine suiker, bouillonblokje, azijn en peper en zout toe, én een flinke scheut water. Laat een kwartiertje stoven.
  4. Meng het bindmiddel met een klein beetje water, voeg toe en roer goed door.
  5. Zo, het eerste deel van de schotel is klaar.
De middelste laag van de schotel zijn de gebakken appels:
  1. Schil de appels en snijd ze in niet te dunne partjes.
  2. Doe een klontje boter in een hete koekenpan en bak de helft van de appelpartjes met de helft van de kaneelpoeder goudbruin. Schep uit de pan en doe hetzelfde met de tweede helft.
De derde en bovenste laag: de aardappelpuree:
  1. Schil de aardappels en snijd in kleine stukken (dan zijn de sneller gaar!).
  2. Zet op met water, waar een beetje zout aan is toegevoegd.
  3. Kook ze gaar, giet af en stoom ze droog.
  4. Verwarm ondertussen de melk met daarin het klontje boter.
  5. Stamp de aardappels fijn en voeg de warme melk en boter toe. Roer voorzichtig door.
  6. Voeg eventueel nog wat meer warme melk toe. De puree moet niet te droog zijn.
  7. Roer het ei los en roer het daarna goed door de puree.
  8. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Alle lagen zijn nu voorbereid: het stapelen kan beginnen.
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Vet een ovenschaal in met boter.
  3. Schep het gehaktmengsel in de schaal. Leg de gebakken appels op het gehakt.
  4. Dek af met een laag aardappelpuree.
  5. Strooi een laagje paneermeel over de schotel en leg hier en daar een heel klein klontje boter.
  6. Zet in de oven en laat er een mooi goudbruin korstje op komen.
Van deze hoeveelheid kunnen twee schotels gemaakt worden voor 2 x 4 personen. Halveer desgewenst alle hoeveelheden voor een schotel.









Reacties