IJs van viooltjes, basisrecept ijs en variaties zelf ijs maken


IJs van viooltjes
Een paar jaar geleden kampeerden wij een paar weken met onze tent in Italië aan het Lago Maggiore. We besloten een jaar later om onze vakantie in een rustiger (minder toeristisch en druk), authentieker en mooier deel van Italië te houden. Maar dat lag niet aan de schitterende kampeerplek direct aan het water met uitzicht op het Lago Maggiore en ook niet aan het ijs wat ze in Stresa op elke straathoek verkochten. Daar at ik voor het eerst viooltjesijs. En dat is heel lekker en bijzonder!

het ijs namaken…
Op Koningsdag ging ik aan de slag en plukte 15 gram paarse viooltjes. Even wassen en de bloemblaadjes eraf trekken. Dat gaat gemakkelijk als je met een hand de groene blaadjes bij de steelaanhef vastpakt en dan met de andere alle bloemblaadjes in een keer eraf trekt.



geurige viooltjes
Neem geurige viooltjes en gebruik alleen de bloemblaadjes. De prachtige paarsblauwe kleur van het extract ging helemaal verloren in de gele eiermassa. Het werd wel mooi zacht pistachegroen! Je kunt het eventueel bijkleuren met blauwe levensmiddelvloeistof.

de smaak…
Het smaakte naar meer dan alleen roomijs. Het was een heerlijk romig soort ijs met een extra twist! En onthoud dat heel geurige viooltjes veel smaak oplevert.

basisrecept voor ijs en variaties
Dit is een goed basisrecept en met een beetje fantasie kun je eindeloos met dit recept variëren. Je kunt kiezen voor citroen, limoen of sinaasappelsap- en/of rasp. In kookwinkels (en online) verkopen ze natuurlijke pasta’s in allerlei smaken zoals pistache. In een handomdraai tover je het ijs om in een gewenste smaak. 

Denk ook eens aan vruchtensiropen, likeur (niet teveel anders bevriest het ijs niet meer goed), chocolade, vanille- en koffie extract. Aan stukjes noot, chocolade, cacao, pinda, after eight chocolaatjes, oreo’s (cookie ijs), stroopwafel, gewelde rozijnen (in rum of whisky), advocaat, etc. 

avontuurlijke en bijzondere ijssmaken
Breng de ijsmassa op smaak met gemalen specerijen zoals kaneel, gemberpoeder en kardemom. En hou je van aparte smaken experimenteer dan eens met kokosmelk (ipv room), gemalen kokos, tahinpasta (sesam), gekonfijte gember, cacaonibs, groene theepoeder, rozenwater of oranjebloesemwater (hydrolaten) en zoete sinaasappelolie. Of maak een extract van verse munt, citroenmelisse of zet sterke earl grey thee of andere (vruchten)thee naar smaak.

Of vervang de suiker door honing, ahornsiroop, dadelstroop (natuurvoedingswinkel) of andere zoete stroop. Je kunt van de suiker ook eerst een donkere karamel maken. Los de karamel voordat je het aan de eieren toevoegt wel op in een vloeistof en pas op voor de hete suikermassa. 

karamelschilfers
Extra stukjes harde karamel door het ijs: maak een karamel door extra suiker (200 gram) in een (niet tefal) pan te smelten op laag vuur en rustig te wachten tot het goudbruin helemaal uitsmelt (niet roeren!). Giet het uit over een vel bakpapier en laat hard worden. Maal het in een keukenmachine, vijzel of koffiemolen en spatel op het laatste moment door het ijs.

zacht karamel
Herhaal de bovenstaande stappen van de karamelschilfers maar roer op het laatste moment voorzichtig enkele eetlepels room door de karamel in de pan en roer goed door. Meng dit op het laatste moment helemaal afgekoeld in enkele slagen door het ijs, zodat het herkenbaar blijft. Vries dan verder in. Ook lekker om de karamelsaus op smaak te brengen met kaneel of mespunt kardemompoeder.

notenkrokant
Herhaal de bovenstaande stappen en giet het over geroosterde noten (hazelnoten, walnoten, amandelen, pistaches, etc.) en laat hard worden. Maal dit tot een middelfijn mengsel en mix op het laatst door het ijs voor het de vriezer in gaat.

koffie-ijs en ijs van limoncello
Dit ijs wordt gemaakt van mascarpone, eierdooiers en suiker en smaakt ook superlekker! Ga voor het recept naar: koffie-ijs/limoncello-ijs.

Viooltjesijs

voor ca. 1 liter ijs

Benodigdheden: 
  • 15 gr. geurige viooltjes
  • 100 ml kokend water
  • 200 ml room
  • 3 eieren, gesplitst in dooiers en eiwitten
  • ijsmachine (het vrieselement 12 uur in de vriezer) 

Bereiding:

Giet 100 ml. kokend water over de bloemblaadjes van de viooltjes en laat een uur staan. Zeef de bloemblaadjes eruit en knijp de viooltjes uit zodat er niets verloren gaat.

Nu plaats je een (roestvrijstalen) schaal, met de eidooiers, extract en suiker, in een pan met een bodem water en kookt ‘au bain-marie een vla. De onderkant van de schaal mag het water niet raken. Breng het water in de onderste pan aan de kook. Neem een garde en klop de vla in de schaal tot ze dikker en gaar wordt. Dat duurt enkele minuten.

Laat afkoelen. Dat versnel je door de schaal in koud water te plaatsen en te blijven kloppen.

Klop de slagroom stijf en schep door de afgekoelde vla. Klop de eiwitten in een brandschone kom met schone gardes (mixer) tot er zachte pieken ontstaan. En vouw dit voorzichtig door het roomijsmengsel.

Giet in de ijsmachine en laat ca. een half uur draaien tot het ijs is. Voeg je koekjes, nootjes, vruchtenmoes, chocolade, etc. toe, roer dat op het laatste moment erdoor (leuk om vruchtensiroop/moes of chocoladesaus er met enkele draaien door te werken en dan in te vriezen, zodat je de smaken en kleuren goed terugvind in het ijs). Schep het dan in een afsluitbaar bakje en zet in de vriezer, zodat het verder kan bevriezen. Voor gebruik even vooraf uit de vriezer halen.


Heb je geen ijsmachine, vul dan een ondiepe bak en plaats in de vriezer. Maak regelmatig met een vork het ijs los, zodat zich geen grote kristallen vormen.

Reacties