Pindakaas havermout-banaan koeken



Eet echt eten
Als je een kant en klaar product koopt, dan is het lastig om te bepalen wat er in zit. Is het echt het beste tussendoortje voor je kind? Krijg je echt je dagelijkse portie groente binnen? Zit er niet teveel zout, vet en suiker in? Dat betekent dat je de ingrediëntenlijst van bereid voedsel voordat je het koopt eerst kritisch bekijkt. Laat je daarbij niet bang maken door E-nummers. Want heel veel E-nummers zijn namelijk natuurlijke toevoegingen. Kijk eens op deze lijst als je wilt weten wat de oorsprong is van de E-nummers en waar ze in voorkomen.

Filosofie van Michael Pollan
Deze (Amerikaanse) auteur heeft vele boeken geschreven over voedsel. Hij roept op om zelf na te denken over wat we eten:

  1. eet echt eten, niet te veel en vooral planten
  2. eet alleen dieren die zelf goed gegeten hebben
  3. koop geen verpakkingen waar gezondheidsclaims op staan
  4. eet junkfood als je wilt, zolang je het maar zelf kookt
Verborgen vet, suiker, zout en vleeswaren
Het is een mooie gedachte dat je zo puur mogelijk eet. Waar je met name op moet letten zijn de verborgen ingrediënten in producten. Ik zal punt 3 van Michael Pollan over de gezondheidsclaims verder uitdiepen. Kijk eens in het zuivelvak. Claims dat een product 0% vet bevat, maar wel een lading suiker... Of minder vette chips, die wel veel zout bevatten. Kant en klaar maaltijden die vaak weinig groente bevatten. Toevoegingen van vitamines en vezels aan 'gezonde' koeken. Vleeswaren zijn vaak zout en vet. Lees eens deze blog over nitraat.

Fruit (en groente) is niet om te drinken
Denk eens aan natuurlijke sappen, zoals appel- of sinaasappelsap zonder toegevoegd suiker, maar die wel veel natuurlijke suikers bevatten. Fruit is niet om te drinken! Eet een sinaasappel of appel in zijn geheel. Dan krijg je alle vezels binnen en je krijgt minder calorieën binnen. Je doet namelijk veel langer over het eten van hele vruchten, dan als je ze drinkt. Je drinkt in dertig seconden (of sneller) een glas sinaasappelsap leeg. Probeer maar eens een hele sinaasappel binnen die tijd op te eten. Laat staan 3 of 4... want zoveel gaan er al snel in een glas sinaasappelsap. Doordat je moet kauwen wordt het voedsel ook beter voorbereid voor de vertering. In de mond scheiden als je kauwt de speekselklieren stoffen af en die bevatten enzymen. Welke enzymen is afhankelijk van het soort voedsel dat je eet. Dus vergeet de smoothies en sapjes die je neemt omdat ze zo gezond zijn.

Variatie
Het belangrijkste is dat je zo gevarieerd mogelijk eet. Eet alle kleuren groenten en fruit. Diverse soorten granen (naast tarwe bijvoorbeeld rogge, havermout, gerst). Verschillende kleuren vlees en vis (rood en wit). Eet omega-3 rijke producten. En wees niet bang dat je elke dag iets anders moet eten. Je lijf is namelijk heel flexibel. Van de meeste stoffen wordt een voorraadje in de cellen van je lichaam opgeslagen. Je krijgt dus niet zo snel tekorten. Ondanks dat je vaak anders leest op blogs of artikelen. Je hoeft dus niet spastisch om te gaan met je eten of supplementen. Je kunt best een paar dagen achter elkaar hetzelfde eten. Als je op de lange duur maar varieert, zodat je zoveel mogelijk verschillende stoffen binnenkrijgt.

Denk zelf na...
Je hoeft niet op de biologische toer te gaan om toch gezond te eten. Je kunt ook profiteren van de voedselindustrie. Maar blijf wel zelf nadenken. Tenslotte nog een artikel dat ik las en mooi de nuance aangeeft over de hedendaagse trend om zo natuurlijk mogelijk te eten. Met bewerkt voedsel is niets mis.

Een onbewerkt koekje van eigen deeg...
Bak zelf eens koeken. Dan weet je wat erin zit. Deze pindakaas koeken zijn een gezond tussendoortje. Vol met smaak! Met dank aan de calvé, die het recept plaatste in een tijdschrift.

Pindakaas havermout-banaan koeken

Voor ongeveer 15 koekjes

Ingrediënten:
  • 2 hele rijpe bananen, 260 gram
  • 1 el. lijnzaad
  • 3 el. warm water
  • 30 gram pindakaas
  • 80 gram havermout
  • 60 gram bloem
  • 1 tl. bakpoeder
  • 1 tl. kaneel (je kunt ook gemalen kardemompoeder toevoegen, gemberpoeder geeft ook een bijzonder resultaat, of denk eens aan kruidnagel of nootmuskaat)
  • 15 gram geraspte kokos
  • 20 gram rozijnen (als je ze een uurtje welt in wat warme bruine rum, dan geef je een volwassen smaak aan de koekjes, niet voor kinderen natuurlijk ;)
Bereiding:

Meng het lijnzaad met het warme water en laat 5 minuten staan. Verwarm alvast de oven voor op 200 graden C. en bekleed de bakplaat met bakpapier. Prak vervolgens de banaan fijn met een vork. Voeg de pindakaas en gewelde lijnzaad toe en roer goed door. Voeg de bloem, bakpoeder, kaneel en havermout toe en meng dit door elkaar. Tenslotte roer je de kokos en rozijnen erdoor. Vorm kleine hoopjes beslag op de bakplaat. Houd enige afstand, want de hoopjes vloeien in de oven uit tot koekjes. Bak ze ongeveer 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

Reacties