Cannelloni gevuld met pompoen-spinazie in tomatensaus

Een gezonde vegetarische cannellonischotel
Ik kijk regelmatig naar 24Kitchen en wat mij dan opvalt zijn de zoute, zoete en vette caloriebommen die ze daar klaarmaken. Er zijn gelukkig ook wat uitzonderingen en Jamie Oliver is er eentje van. Zeker nu hij bewust de gezonde kant op is gegaan bij de bereiding van zijn maaltijden.

Wat maakt een maaltijd minder gezond?
De grote hoeveelheden kaas die over gerechten wordt gestrooid om het te gratineren zorgt ervoor dat de dagelijkse hoeveelheid zout makkelijk wordt overschreden. En de zogenaamde gezonde ‘candybars’ met granen, noten, gedroogde vruchten in een of andere (al dan niet natuurlijke) suikeroplossing, zijn natuurlijk ook caloriebommen. 

Het is helemaal niet erg om af en toe iets te eten met zo’n heerlijk knapperig gebakken kaaskorstje, maar doe het niet te vaak. En denk na of je het recept een gezonde draai kunt geven door de verhouding van ingrediënten iets te wijzigen. Dus minder vet gebruiken, minder kaas, minder (bewerkt) vlees, minder suiker, maar wel meer groenten toe te voegen.

De cannelloni van dit recept is gewijzigd door de ricotta te vervangen door de minder vette cottage cheese (of hüttenkäse) en de bergen kaas van het originele recept sterk te verminderen naar één onsje geitenkaas. Wij aten er twee dagen van. Een dag als cannelloni en de tweede dag een versie met enkele lasagnebladen ertussen. Bereid de lasagne voor, maar bak pas op de dag dat je het gaat eten.

Cannelloni met pompoen, spinazie in tomatensaus
Recept voor 6 personen, of twee dagen vooruit koken voor 3 personen J

Benodigheden:
  • 9 cannelloni gedroogde pasta (dag 1) of 18 cannelloni voor 6 personen
  • 3 à 4 bladen gedroogde lasagnebladen (dag 2) of 6 à 8 bladen voor 6 personen
  • 2 x 100 gram geraspte lichtbelegen geitenkaas
  • Twee ovenschotels
  • Een spuitzak met grote spuitmondvorm
  • Staafmixer
  • Voor het pompoen-spinaziemengsel:
  • 1 flespompoen (of andere pompoensoort middelgroot), in blokjes met schil eraan
  • 500 gram deelblokjes diepvriesspinazie naturel (AH heeft tegenwoordig ideale kilozakken)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 gram hazelnoten, geroosterd in de koekenpan en grof gehakt
  • Herbes de Provence, 1 tl. knoflook geraspt, goede snuf gemalen kruidnagel of piment, scheutje worcestershiresaus, peper en zout
  • 200 gram cottage cheese
  • Beetje olie voor het bakken
  • Voor de tomatensaus:
  • 3 x 400 gram blikken tomaten, ik nam de blikversie met kerstomaatjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 blaadjes kleingesneden verse salie of 1 tl. gedroogd verkruimeld
  • 1 tl. gedroogde oregano, 1 tl. geraspte knoflook, scheutje balsamicoazijn, peper en zout
  • Beetje olie voor het bakken

Bereiding:

Pompoen-spinaziemengsel:
Verhit de olie en bak de ui glazig, voeg pompoen toe en de kruiden (behalve de kruidnagel of piment en worcestershiresaus) en breng alvast licht op smaak met zout. Laat even om en om scheppend meebakken. Voeg dan een scheut water toe en plaats de deksel op de pan en laat een kwartiertje zachtjes stoven tot de pompoenblokjes zacht en gaar zijn. Pureer de pompoen en de ui. Strooi de spinazieblokjes in de pompoen-ui puree en laat zachtjes stoven tot de spinazie ontdooid is. Roer de kruidnagel of piment en worcestershiresaus erdoor samen met de cottage cheese en de gehakte hazelnoten en proef of nog extra kruiderij nodig is. Zet apart zodat het even kan afkoelen.

Tomatensaus:
Terwijl het pompoen-spinazie stooft kun je starten met de tomatensaus. Bak de ui in een scheutje olie tot het glazig is. Voeg de drie blikken tomaten toe en de kruiden en laat zachtjes een kwartiertje pruttelen. Proef of extra zout nodig is.

Het opbouwen van de ovenschotel(s):
Warm de oven voor op 200 graden C. (hetelucht). Vul de spuitzak met ca. 1/3 deel van het pompoen-spinaziemengsel. Zet de cannellonivorm op een plank of bord en vul van bovenaf met de spuitzak met ruime spuitmond. Verdeel ½ van de tomatensaus over een ovenschotel en druk de cannelloni diep in de saus. Schep nog wat extra saus over de pastavormen en bestrooi met 100 gram geitenkaas. Plaats in het midden van de oven en bak 30-35 minuten tot de cannelloni zacht en gaar is.
Noot: als je voor een dag kookt en cannelloni kiest, neem dan een ruime schotel en verdeel in twee lagen. Hou dezelfde volgorde aan: tomatensaus, gevulde cannelloni, tomatensaus, gevulde cannelloni met laagje tomatensaus erover en ten slotte kaas.

Dag twee lasagne opbouwen:
Verdeel de overige tomatensaus over de bodem van een tweede ovenschotel en leg de lasagnevellen hierop. Dek af met het restant pompoen-spinaziemengsel en vervolgens met 100 gram geraspte kaas. Bak 30-35 minuten in de oven op 200 graden C.
Noot: als je voor een dag lasagne maakt, neem dan een ruime en diepe ovenschotel en verdeel in twee lagen in de volgorde: helft tomatensaus, helft lasagnevellen, helft pompoen-spinazie, tomatensaus, rest lasagnevellen, restant pompoen-spinzazie en ten slotte bestrooid met geitenkaas.


Reacties