Koekjes bakken op woensdagmiddag, vanillekoekjes en zandkoekjes



Afgelopen zondag hebben we koekjes gebakken. Ik heb ooit in Oostenrijk een zakje kruiden voor lebkuchen gekocht. Lebkuchen is een soort peperkoek of taai-taai. Lekker kruidig. We hadden er welgeteld 90! Dus heeft mijn dochter afgelopen maandag op school in haar klas op koekjes getrakteerd. Ze kwam met een lege trommel thuis, dus het viel blijkbaar in de smaak.

Vandaag recepten voor vanillekoekjes en zandkoekjes.


Vanillekoekjes (ongeveer 15 stuks)

Benodigdheden:

200 gram bloem
50 gram gemalen amandelen
1 ei
1 eierdooier
mespunt zout
1 vanillestokje
50 gram suiker
125 gram boter
Voor de topping:
1 eierdooier
1,5 eetlepel melk
2 pakjes vanillesuiker
2 eetlepels suiker
50 gram gehakte amandelen

De bloem met de gemalen amandelen in een grote kom doen. In het midden een kuiltje vormen en hierin het ei, de dooier, zout, het merg van een vanillestokje en de suiker doen. De koude boter in erwtjes over de rand verdelen en met koele hand vlot een egaal deeg kneden. Het afgedekte deeg gedurende een uur in de koelkast plaatsen.

Voor de topping de eierdooier met de melk in een kommetje loskloppen. De vanillesuiker, suiker en gehakte amandelen door elkaar mengen. De oven voorverwarmen op 220 graden Celsius. Het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot een lap van 3 millimeter dikte. Ronde koekjes uitsteken met een doorsnede van ongeveer 6 centimeter. Op een beboterd bakblik leggen en bestrijken met de losgeklopte eierdooier. Hierover het vanillemengsel strooien en met de handpalm enigszins aandrukken. In het midden van de oven 8 minuten bakken. Uit de oven op een rooster laten afkoelen.

Zandkoekjes, (ca. 24 stuks)

Benodigdheden:

150 gram bloem
100 gram boter of margarine rechtstreeks uit koelkast
50 gram basterdsuiker klontjesvrij
zakje vanillesuiker
snufje zout
een losgeklopt ei

Bereiding:

Doe de bloem, zout, basterdsuiker, vanillesuiker en boter in een ruime kom. Leg een handdoek onder de kom, zodat de kom wat steviger staat. Neem in iedere hand een (niet scherp) boterhammes en snijdt de boter met de twee messen in de kom in hele kleine stukjes. Kneed met schone, koude handen alles tot een soepele bal en druk plat. Wikkel de schijf in plasticfolie en plaats deze ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Smeer een bakblik dun in met boter. Voor het vormen van de koekjes zijn er drie methoden.

De eerste is door een rol te vormen en met een mes plakken te snijden van ongeveer een halve centimeter dikte.
De tweede is door van het deeg balletjes te maken en deze uit te drukken met een vork.
De laatste methode is door het deeg met een deegroller (of schone fles) uit te rollen tot een halve centimeter dikte en met een glas of koekjesvorm, koekjes uit het deeg te drukken. Leg de koekjes naast elkaar op het bakblik, met enige tussenruimte.
De koekjes kunnen worden versierd met allerlei lekkere dingen. Bijvoorbeeld door voor het bakken een amandel erin te drukken, een paar hazelnoten, wat hagelslag of ongezouten pinda's. Strooi over de koekjes een mengsel van suiker en kaneel of voeg bij het mengen van het deeg een theelepel kaneel of cacaopoeder toe. Kortom laat je fantasie maar werken!

Smeer met een kwastje of met een theelepeltje een beetje ei over elk koekje, zodat het mooi gaat glanzen na het bakken. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak op 175 graden de koekjes in ongeveer 12-15 minuten gaar en lichtbruin. Na het bakken laten afkoelen en als er nog wat over is.... in een luchtdichte trommel bewaren.

Reacties