Zwitserse kaasfondue




Misschien niet het eerste gerecht waar je op een doordeweekse dag aan denkt! Maar het is makkelijk te maken. Dus misschien wel iets voor gezinnen die morgenavond St. Maarten gaan vieren. Ik kan me voorstellen dat niet alle kinderen hier van houden. Bovendien gaat er ook een dosis wijn in.... maar dat is te vervangen door appelsap. Of dat lekker is....weet ik eigenlijk niet. Dan toch maar volwassenen aan de kaasfondue, kinderen iets anders. Ook lekker in het weekend.

Benodigdheden Zwitserse kaasfondue:

375 gram geraspte gruyère
375 gram geraspte emmentaler
1 eetlepel maïzena
0,375 liter droge witte wijn
2 centiliter kirsch (ongeveer een borrelglaasje)
teentje knoflook
1 theelepel citroensap
Gebruik bij voorkeur een caquelon (aardewerken steelpan), maar indien men niet beschikt over een dergelijke pan, dan de fondue maken in een gewone pan en na bereiden overschenken in een gewone fonduepan, zodat de fondue op het bijbehorende rechaud warm kan worden gehouden.

De verhouding gruyère en emmentaler kan naar smaak worden gewijzigd. Door 1/3 emmentaler en 2/3 gruyère te nemen, krijgt je een pittiger fondue. Het typische van Zwitserse kaasfondue is het gebruik van deze kaassoorten. Maar men kan ook van andere kaassoorten een lekkere fondue maken. Experimenteer zelf voor andere combinaties (Goudse, Maaslander, Texelaar, etc.). Vraag de kaasboer welke soorten geschikt zijn voor fondue. Niet alle kaassoorten zijn geschikt voor fondue. Welke kaas ook wordt gebruikt, de verhouding kaas en wijn dient 2:1 te zijn (bijvoorbeeld 500 gram kaas en 2,5 deciliter wijn).

Bereiding:

De pan inwrijven met doorgesneden teentje knoflook. De kaas mengen met de maïzena. De kaas in de pan doen en de wijn, citroensap en kirsch erbij gieten en terwijl je roert de massa aan de kook brengen. Nog enkele minuten zachtjes laten pruttelen en op smaak brengen met versgemalen peper en een beetje geraspte nootmuskaat. Serveren met knapperig (stok)brood. Ter afwisseling is het ook lekker om wat rauwe champignons, beetgare broccoliroosjes, courgetteblokjes of andere groenten erbij te serveren. Drink hierbij een koel glas droge witte wijn of een kopje thee!
Eén belangrijke tip: nooit de fondue afkoelen om later weer te verwarmen. De kaas wordt dan elastiek! Als je een eetpauze houdt, laat de fondue dan op het rechaud staan.

Reacties