Makkelijke voorgerechten: Avocado met knoflook en garnalen, koude avocadosoep, bietjes met fetacrème en mosterdhoningdressing, paprika-tomatensoep etc


Op de valreep plaats ik nog wat eenvoudig te maken voorgerechten. Ik hou zelf erg van avocado en garnalen, dat vind je terug in een aantal recepten. Ook wil ik alle kerstkoks veel succes wensen met het koken op beide kerstdagen!

Avocado met knoflook en garnalen


Voorgerecht voor vier personen

Benodigdheden:

* 2 x grote rijpe avocado
* 100 gram gekookte garnalen naar keuze
* 200 gram surimi (roze-rode staafjes vis met zachte krabsmaak)
* 1 bakje kerstomaatjes
* minimaal 1 teentje geperste knoflook of meer naar smaak
* 3 eetlepels olijfolie
* paar druppels tabasco of andere rode pepersaus
* 2 eetlepels fijngehakte korianderblad (vers of diepvries), kan ook door peterselie (liefst bladpeterselie maar mag ook gekrulde zijn) worden vervangen
* 1 limoen of lime (kleine groene, pittige citroen)
* halve theelepel suiker
* 1 theelepel (zee)zout

Bereiding:

De garnalen even vluchtig wassen voor het uitspoelen van de conserveringsmiddelen die altijd zijn toegevoegd, eruit te spoelen. Goed laten uitlekken. Iedere surimi in 3 stukjes snijden. De kerstomaatjes wassen en doormidden snijden. De limoen uitpersen en sap opvangen. Het sap met het zout en suiker doorroeren tot alles is opgelost. De olijfolie, koriander en knoflook bij het sap voegen en tot enigszins gebonden saus kloppen met kleine garde. De avocadoschil overlangs in vier gedeelten insnijden, zodat de schil er in 4 delen gemakkelijker afgehaald kan worden met aftrekkende beweging. De avocado in niet te kleine stukken snijden en direct mengen met de kleingesneden surimi, garnalen en saus. Dit luchtig door elkaar scheppen en ca. 1 uur in de koelkast plaatsen.

(*) Onrijpe avocado's kunt je sneller laten rijpen door de vruchten samen met appels en/of bananen in een ruime plastic zak te stoppen. Het gas wat de appels en bananen afgeven, zorgt er voor dat de avocado's sneller rijpen. Hou wel rekening met ongeveer 2 dagen rijptijd.




(gekoelde) Avocado-sinaasappelcrèmesoep

recept voor 4 personen

Benodigdheden:

* 2 grote avocado's
* 3 deciliter volle yoghurt
* 0,5 liter sinaasappelsap (bij voorkeur vers geperst)
* 3 deciliter koude kippenbouillon
* 1/4 theelepel cayennepeper
* 1/4 theelepel gemalen komijn
* 1/2 theelepel gedroogde oregano
* zout/peper
* 1 eetlepel gehakte bieslook

Bereiding:

Ontvel de avocado en snijdt deze in grove stukken. Pureer de avocado met 2,5 deciliter yoghurt, de sinaasappelsap, bouillon, komijn, cayennepeper en oregano tot een gladde massa. Plaats de soep enkele uren in de koelkast. Breng de (koele) soep op smaak met zout en peper en serveer door een lepeltje van de resterende yoghurt in het midden van een bord of kom te scheppen en hier een beetje bieslook over te strooien.




Bietjessalade met fetacrème en mosterdhoningdressing

Voorgerecht voor 2 personen

De zoetige en aardse smaak van de bietjes en de zoutige romige kaas samengebracht door de zoetzure dressing. Ik heb in dit recept echte schapenfeta gebruikt. Soms in de winkel even zoeken, want de Deense feta wordt vaak aangeboden. De laatste feta smaakt toch anders. Minder vol en niet zo smeuïg. Kun je geen schapenfeta krijgen, dan zou ik jonge verse geitenkaas nemen. Leuk om dit gerecht te omringen met blaadjes jong bietenblad. De kleur is groen/paars en smaakt zoetig.

Een klassieke combinatie zijn uitgebakken spekjes met warme of koude/lauwe bietjes met daarbij een azijndressing.Het lekkerst in dit recept om te gebruiken zijn jonge bietjes, die hebben een korte kooktijd nodig. Maar lukt het niet om deze te krijgen, dan kunnen gewone bieten worden gebruikt. Ook kant-en-klaar gekookte bietjes kunnen bij tijdgebrek worden gebruikt. Bietjes koken gaat als volgt: snij de steel eraf, maar snij niet in de knol zelf, want dan kan deze leeg 'bloeden' tijdens het koken. Afhankelijk van de grootte 20 minuten - maximaal 1 uur laten koken. Laat ze langer koken als ze nog niet gaar zijn en controleer dit iedere 10 minuten. De schil moet met de duim, gemakkelijk loslaten van het bietje. Laat ze even afkoelen en haal dan het velletje eraf en snij eventuele harde stukken eruit. Denk eraan dat bietensap vlekken kan geven aan snijbladen en kleding etc.

Benodigdheden:

* 2 middelgrote gekookte bietjes in vingerdikke plakken
* 100 gram schapenfeta
* een scheut room
* 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
* 1 volle theelepel honingmosterd (of franse mosterd met 1 theelepel honing)
* 1 theelepel honing
* scheutje witte wijnazijn
* paar druppels worcestershiresaus/tabasco
* zout/peper
* eventueel. paar jonge bietbladeren (AH, gemengde sla)

Bereiding:

Prak de feta met een vork fijn. Maak smeuïg met een scheut room (ca.4-5 eetlepels). Meng de mosterd met de extra honing (ook als honingmosterd wordt gebruikt) en meng met de azijn (ca. 1 eetlepel), mespunt zout, peper en de rest van de kruiderijen. Verdeel de plakken biet over kleine bordjes. Vorm met twee kleine lepels een mooi bergje kaas en verdeel over de biet. Lepel de dressing om de plakken en bestrooi met de pijnboompitten en bietenblad.



Hollandse garnaaltjes met komkommer-dilleroom

Voorgerecht voor 4 personen of buffetgerecht voor 8 personen

Benodigdheden:

* 1 ongeschilde komkommer in dunne schijfjes geschaafd
* 150-200 gram Hollandse garnalen (kort afgespoeld)
* 125 milliliter zure room
* 1 eetlepel verse fijngesneden dille (vers of diepvries)
* 0,5 eetlepel zout
* peper/scheutje citroensap/worcestershiresaus/tabasco

Bereiding:

Strooi het zout over de schijfjes komkommer en meng goed door. Laat een half uurtje intrekken. Giet dan zoveel mogelijk vocht af en druk het goed uit. Meng met de zure room, dille en breng op smaak met citroensap, peper en de andere kruiderijen. Verdeel over 4 bordjes en leg de garnaaltjes erop. Lekker met geroosterd brood erbij.




Pikant gebakken grote garnalen

voorgerecht of borrelhapje voor 2 personen

Benodigdheden:

* 12 rauwe grote garnalen naar keuze (bijvoorbeeld gamba's of tigerprawns) vers of diepvries
* rasp van 2/3 groene schilletje van lime/limoen
* niet zoete rode pepersaus, bijvoorbeeld Kimball Chilli-Garlicsauce (Xenos!)
* 3 tenen knoflook, fijngehakt
* 3 eetlepels olijfolie
* 1 theelepel zeezout

Bereiding:

Als je verse garnalen gebruikt, let dan op dat ze een knapperige schaal en een verse aangename geur hebben.

Het is mogelijk dat de garnalen al zijn ontdaan van koppen en darmstelstel. Dat laatste is te zien aan een diepe snede aan de rugzijde. Is dat niet het geval, snij dan de rug een stukje in en trek de zwarte streng eruit. Bij gebruik van diepvriesgarnalen de beestjes eerst ontdooien. De garnalen pellen, koppen eraf en mengen met alle ingrediënten. De pepersaus naar eigen smaak toevoegen. Marineer minimaal 2 uur in de koelkast. Het hele mengsel met marineervocht op hoog vuur gedurende 1 à 2 minuten bakken tot de garnalen van grijs naar roze zijn verkleurt. Bakken ze te lang, dan worden ze droog en taai! Serveren met een stukje knapperig brood en een glaasje tintelende droge witte of roséwijn.




Paprika-tomatensoep


recept voor 4 personen

Benodigdheden:

* 6 grote geroosterde paprika's*
* ** 2 tomaten, ontveld
* 1/4 theelepel gedroogde tijm
* 0,5 liter kippenbouillon
* 2,5 deciliter crème fraîche
* zout/peper

Bereiding:

Verwijder de velletjes en zaadlijsten van de tomaten en paprika's. Pureer ze met een scheutje bouillon met behulp van een staafmixer tot een gladde puree. Verhit de bouillon en voeg de puree en tijm toe. Laat de soep een kwartier zachtjes pruttelen. Voeg 2 deciliter van de room toe en laat de soep nog 5 minuten doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep heet met een lepeltje van de overgebleven room in het midden van bord of kom.

*Leg de in vieren gesneden paprika's met het vel naar boven in een hete gril of evt. voorverwarmde oven van 200 graden Celsius en gril tot de paprika grotendeels zwart geblakerd is, in de oven: ongeveer 20 minuten bakken tot de paprika's zwarte plekken vertonen. Het velletje kan nu redelijk gemakkelijk van de hete paprika's worden getrokken met behulp van een klein mesje.

** snij de tomaten kruisgewijs aan bovenzijde met mes in en dompel enkele seconden in kokend water. Na enige afkoeling kunnen de velletje van de tomaten worden gepeld.

Reacties