Salade van gerookte kip, appel en walnoot & walnoten zijn gezond


Een salade boordevol gezonde vetzuren
Vandaag een voorgerecht dat eenvoudig te bereiden is en de ingrediënten overal verkrijgbaar. De walnoten zijn door pijnboompitten of hazelnoten te vervangen. Hieronder een afbeelding walnoten. Familie: Walnootfamilie of Juglandaceae. Omega vetzuren zijn over het algemeen te vinden in de olie van vis. Walnoten zijn rijk aan dat soort gezonde olie. Bij het helpen bestrijden van hartkwalen hebben de omega 3’s ook aangetoond te beschermen tegen artritis en tal van andere ontstekingsziektes. Walnoten zijn uniek onder de noten omdat ze zowel rijk zijn aan linolzuur (omega-6 vetzuur) als aan alfa-linoleenzuur (omega-3 vetzuur). Ze zijn ook nog rijk aan arginine (aminozuur), foliumzuur, mangaan, magnesium, zink en andere mineralen. Daarnaast zijn ze ook rijk aan vezels, taninnen en polyfenolen die sterke antioxidanten zijn. Ondanks dat noten calorierijk zijn, leveren ze geen bijdrage aan gewichtstoename bij normaal gebruik (1 tot 2 handjes per dag). Walnoten beschermen tegen coronaire hartziekten. Het eten 4 verse walnoten per dag kan al een opvallende stijging van zowel alfa-linolzuur(ALA) als eicosapentaeenzuur(EPA) in het bloed laten zien.

Walnoten zijn gewoon lekker
Naast al deze wetenschappelijke feiten zijn walnoten gewoon erg lekker! Als kind smulden wij van het kerstdiner (met de gans en kalkoen) en was het diner niet geslaagd als er geen noten werden gekraakt! Uiteraard kregen we kraakhulp bij de hele harde noten. Vooral de keiharde paranoten waren lastig.

Makkelijke salade
De salade lijkt misschien niet bijzonder.... maar ik maak het toch regelmatig. Het past namelijk bij een heleboel hoofdgerechten. Het is ook snel klaargemaakt en de smaak is lekker, het rokerige van de kip, het fruitige en frisse van de appel, de knapperige noten afgemaakt met een romige kerriesaus!


Salade met gerookte kip, appel en walnoot

Voor/lunchgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:

* 2 gerookte kipfilets (AH scharrel)
* 1 zoetzure appel in blokjes
* 1 zakje veldsla
* een handje walnoten, kort geroosterd in droge koekenpan en grof gehakt of 3 eetlepels geroosterde pijnboompitten, hazelnoten of pecannoten
* dressing:
* 1 eetlepel (halfvolle) mayonaise
* 2 eetlepels zure room
* scheutje medium sherry of scheutje sinaasappelsap
* halve theelepel kerrie
* zout/peper/worcestersaus/tabasco of chilisaus (niet zoete) naar smaak

Bereiding:

Snijd zoveel mogelijk van het bruine vel van de kipfilet af, dat kan namelijk wat taai zijn. Snijd in blokjes. Meng alle ingrediënten voor het sausje. Meng appel, kip en sausje. Verdeel sla over 4 bordjes en daarop de kipsalade. Bestrooi met de noten.

Reacties