Franse Uiensoep I en II



Als ik naar buiten kijk, dan zie ik sneeuw! De thermometer wijst net ietsje onder het vriespunt aan. Het voelt buiten kouder aan. Dat komt ook door een gure wind. Wat wil je bij dit koude weer eten ... Franse uiensoep! Niet iedereen zit te wachten op erwtensoep. Bovendien is uiensoep heel gemakkelijk te maken. De ingrediënten zijn goedkoop. Jullie krijgen twee varianten. Dus...aan de slag!



Franse uiensoep I

Recept voor 4 personen, als voorgerecht of lunchgerecht

Benodigdheden:

• 4 grote uien, in vieren daarna in kwartringen gesneden
• 2 eetlepels olie
• 25 gram boter
• 900 ml. bouillon (groenten of runder)
• 4 sneetjes stokbrood
• 50 gram geraspte Gruyère of Cheddarkaas
• zout/vers gemalen (zwarte) peper
• 1 teentje knoflook

Bereiden:

Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Bak de uien, continu roerend, een paar minuten op hoog vuur tot de uien gekleurde randjes krijgen. Er is dan vocht verdampt uit de uien, wat het bruin worden bevordert. Als er teveel vocht in de pan zit, dan worden de uien niet bruin. Temper het vuur tot laag en laat 45-60 minuten zacht bakken. Roer zo nu en dan door. Zodra de uien beginnen te kleuren, in de gaten houden en regelmatig roeren. De uien verkleuren van goudbruin naar diepbruin . Pas op dat de uien niet verbranden! Plaats eventueel op een sudderplaatje. Als de uien diepbruin zijn geworden, voeg de bouillon toe en breng alvast een beetje op smaak met zout en peper. Leg een deksel schuin op de pan en laat een half uurtje zachtjes pruttelen.
Proef of het nog zout of peper nodig heeft. Toost het met knoflook ingewreven stokbrood onder de gril of broodrooster. Vul ovenvaste kommen met de soep en leg een sneetje getoost brood in het midden. Verdeel de kaas erover en kleur onder de gril tot het goudbruin is.

Franse Uiensoep II

Recept voor 6 personen, voor- of lunchgerecht

Dit recept is afkomstig uit het boek wintergerechten van Delia Smith

Benodigdheden:

• 750 gram uien, in ringen
• 2 eetlepels olijfolie
• 50 gram boter
• 1,2 l. vleesbouillon
• 2 teentjes knoflook
• 1 tl. suiker
• 3 dl. droge witte wijn
• 2 eetlepels cognac
• zout/vers gemalen (zwarte) peper

Voor de croutons:

• 1 eetl. olijfolie
• 1 à 2 teentjes knoflook, gesnipperd
• stokbrood in schuine plakken van 2-3 cm. dik gesneden (6 sneetjes)
• 200 gram geraspte Gruyère of belegen Goudse

Bereiden:

Verwarm de oven op 180 graden. Maak de croutons door een braadslee/bakplaat te bedruppelen met de olijfolie, knoflook erover persen en over bodem verdelen. Sneetjes in braadslee leggen en paar keer omdraaien, zodat het brood bedekt wordt met knoflookolie. Bak 20-25 minuten tot knapperig en bruin. Soeppan op hoog vuur zetten en boter en olie samen in pan doen. Ui, knoflook en suiker toevoegen en af en toe omscheppen tot na ca. 6 minuten de randjes beginnen te kleuren. Draai vuur zo laag mogelijk en laat uien 30 min. fruiten. De bodem zal bedekt zijn met mooi gekarameliseerd laagje. Voeg bouillon, wijn en wat zout/peper toe en roer met lepel over bodem tot bruine laagje is opgelost. Laat op laag vuur 1 uur, zonder deksel koken. Breng op smaak met nog meer peper en zout en roer de cognac erdoor. Schep de soep in voorverwarmde koppen en dek af met crouton. Bestrooi de croutons met kaas en bak bruin onder de gril.

Uien behoren samen met sjalotten, bosui, lente-ui, preien, bieslook en knoflook tot de Allium familie. Samen met de wilde varianten tellen we er wel 325! Zij hebben allemaal de karakteristieke uiengeur dat wordt veroorzaakt door vluchtige zuren onder de schil. Archeologische opgravingen hebben aangetoond, dat uien al duizenden jaren worden gegeten. Van origine komen ze uit het Midden Oosten. Doordat het gemakkelijke te telen planten zijn, is hun verspreiding over de hele wereld snel gegaan. Er zijn inscripties in piramides in Egypte teruggevonden waar uit kan worden opgemaakt, dat de slaven die de Grote Piramide bouwden zich gedurende de bouw door 1600 talents (1 talent=34,2 kilo) uien, radijsjes en knoflook heen aten. In de Middeleeuwen was de ui overal in Europa ingeburgerd. De ui wordt al eeuwenlang een geneeskrachtige werking toegeschreven. Bewaar uien op een droge en koele plaats (niet in de koelkast). Bewaar rauw gesneden uien ook nooit in de koelkast, want alles gaat er naar ruiken en smaken. In het algemeen kan gezegd worden, dat uien die worden geteeld in warme gebieden, milder van smaak zijn. Uien uit koude gebieden zijn sterker van smaak. Spaanse uien zijn het meest mild van smaak. Zij zijn bleekgeel van kleur en veel groter dan de gele ui. Ze smaken verfijnd en zoet. Dat maakt ze heel geschikt om rauw te eten of door hun grootte, te vullen en in zijn geheel te bakken in de oven. De gele ui is het meest bekend en overal voor te gebruiken. De kleinste maat: het zilveruitje kan goed worden gebruikt voor de inmaak en maken en voor een stoofschotel. De rode ui is mild van smaak en kan worden gebruikt voor salades. Lente-ui is ook een echte ui, maar dan heel jong geoogst. Zowel de steel als de bol kan worden gebruikt in bijvoorbeeld salades, omeletten en roerbakschotels. Uien zijn gezond en bevatten vitamine B en C en de mineralen: calcium, ijzer en kalium. Net als knoflook bevatten ze cycloallin, een antistolling dat helpt tegen hartfalen. Het snijden van uien kan een vervelend klusje zijn! Als mijn ouders op bezoek zijn en we eten iets met sjalotjes, dan snijdt mijn moeder meestal de sjalotten. Ik kan er heel slecht tegen! Er zijn allerlei tips om het minder vervelend te maken: onder stromend water houden, een stuk brood in de mond houden tijdens het snijden of de rauwe hele uien even in de vriezer leggen. Wat ook werkt is het topje van de ui niet door/afsnijden. Het schijnt dat er dan minder prikkelende stof vrijkomt. Mijn methode is de ui te halveren, met een klein mesje de schil eraf trekken en als snippers gewenst zijn, de halve ui halverwege insnijden tot de wortelaanzet, maar de ui niet geheel doorsnijden. De ui vervolgens in lengterichting insnijden en dan in raffijne snippers snijden. Zie de afbeelding (maar laat het topje er aan zitten). Wil je de uiengeur snel van je vingers krijgen? Wrijf dan met je vingers en handen langs de keukenkraan! Het roestvrijstaal neutraliseert de geur van knoflook en ui. Het werkt echt!

Reacties