donderdag 4 augustus 2011

Koken op de camping in Frankrijk: artisjokken

Koken op de camping in Frankrijk….
Ook op de camping kan een lekker potje worden gekookt. Bij voorkeur met verse producten van de markt. Op de markt in Frankrijk kun je zelf de groenten en fruit uitzoeken. Je vult gewoon één van de mandjes, die daarvoor klaarliggen met de mooiste en rijpste perziken en meloenen. Kleine en harde courgettes en zongerijpte tomaten. We hebben ook verse borlottibonen gekocht, daarover meer in een volgende blog. Artisjokken is één van de groenten die goed verkrijgbaar zijn. Wij vinden ze heerlijk. Sterker nog…. we hebben ze drie keer gegeten. Ze kosten ca. 75 eurocent per stuk. Ik heb ze niet op de markt gezien, maar wel in alle supermarkten. Lekker met een dipsausje…. Ook in Nederland zijn zo nu en dan artisjokken te koop. Koop mooie groene exemplaren. Ze zijn wel duurder dan in Frankrijk of Italië.
bloeiende artisjok
Wat is een artisjok?
De artisjok (Cynara scolymus) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae) en is nauw verwant aan kardoen (Cynara cardunculus). Van kardoen worden alleen de binnenste nerven en het hart gegeten. De smaak is een kruising tussen artisjok en asperge. Kijk op de volgende site voor meer informatie over de artisjok: http://www.vtv-ridderspoor.nl/groenten-6/groentenlijst-3/artisjok/ 
Het is namelijk mogelijk om deze planten in de tuin te kweken. Ik heb zelf enkele jaren geleden artisjokken in mijn volkstuintje geplant. Ik kon het toen niet over mijn hart verkrijgen om ze op te eten. Ik vond de bloem veel te mooi!

Hoe maak je een artisjok klaar?
Er zijn twee methoden (voor zover ik weet): in een pan met ruim kokend water met citroensap van een halve citroen en in de magnetron. De laatste heb je meestal geen beschikking over in een tent, maar wel soms in een huisje/mobile home. Voor beide manieren was je eerst de artisjok goed tussen de bladeren en snijd de steel eraf. De artisjokken worden ca. 45 minuten gekookt met de deksel op de pan. Probeer een blaadje en kijk of het vruchtvlees gaar is. Een te gare artisjok is niet lekker, maar een rauwe is niet te eten!

Een artisjok bereiden in de magnetron
Was en snijd de stelen eraf en wikkel elke artisjok zorgvuldig in de magnetronfolie. Kook nooit meer dan 2 artisjokken tegelijk in de magnetron.  Leg de artisjokken in een schaal en laat ze 10 minuten op vol vermogen koken en vervolgens nog  5 minuten nagaren. Halveer de kooktijd bij één artisjok, maar hou wel 5 minuten rusttijd aan.


Een dipje bij de artisjok
Maak een dipsausje voor 4 personen door 4 el. mayonaise, peper/zout, 1 tl. Dijon mosterd, paar druppels worcestersaus en tabasco, 2 el. yoghurt te mengen met kruiden naar wens. Een theelepeltje pesto is ook heel lekker. Dragon combineert heel goed met artisjok. Meng ½ tl. gehakte (verse) dragon door het sausje.

Hoe eet je een artisjok?
Trek één voor één de blaadjes van de artisjok en dip in het sausje. Uiteindelijk blijft de bloembodem met een laag blaadjes over. Dit lijkt op hooi en pluk je eraf tot de bodem overblijft. Dit is het meest lekkere deel van de artisjok. Snijd het eetbare en zachte vruchtvlees eraf en gooi de harde en vezelige delen weg. Artisjokken worden meestal als voorgerecht gegeten. Er is ook een klein soort te koop en deze wordt voornamelijk gebruikt voor de bodem. Deze zijn goed verkrijgbaar in Italië. De kleine bodems worden bijvoorbeeld mee gestoofd in een eenpansgerecht of gekookt en verwerkt in een salade of op de pizza.

Geen opmerkingen: