dinsdag 22 november 2011

Knolselderij-aardappelpuree met knapperige korstTrek in winterkost!
Ondanks dat niet alle bomen kaal zijn, kun je merken dat we alweer wat verder in de herfst zijn belandt. Het wordt al eerder donker en de handschoenen liggen nu voor het grijpen. Een voedzaam en verwarmend gerecht is dan meer dan welkom! Het recept van knolselderij-aardappelpuree met krokante laag is zo’n schotel. Niet echt origineel klaargemaakt, maar zeker de moeite waard.

Een knapperige laag met panko
Maanden geleden heb ik bij een Japanse winkel een enorme zak met panko gekocht. Panko is een grof soort paneermeel, maar dan meer vlokkerig en knapperig. Gemengd met geraspte kaas vormt het een lekker knapperige laag op de puree. In plaats van panko kun je (oud) broodkruim nemen of evt. paneermeel of fijn gewreven beschuit.

Variaties
Neem harde geitenkaas of schapenkaas (bijv. Pecorino). Het gebruik van een stevige blauwschimmelkaas kan ook verrassend smaken. Combineer zo’n stevige smaak ook met een stevige smaak van bijvoorbeeld rundvlees of lamsvlees. 

Neem (oud) broodkruim van bruin brood, dat geeft ook een bijzonder effect. 

Meng grof gehakte en even in een droge koekenpan geroosterde noten door het paneer-kaasmengsel. Je kunt praktisch alle noten nemen. Bijvoorbeeld grof gehakte amandelen smaakt lekker bij lichte smaken zoals kip en vis.

Varieer door toevoeging van een eetlepel grove mosterd door de knolselderijpuree in plaats van nootmuskaat.

Vervang de boter door 1/2 dl. olijfolie. Of neem half/half boter en olijfolie.

Wat is knolselderij?
Wil je weten hoe een knolselderij er uit ziet? Kijk dan eens bij mijn blog van 2 maart 2010: ovenschotel van knolselderij en aardappelpuree. Hier staat een vegetarische recept beschreven waarin sojasaus wordt gebruikt.

Knolselderij-aardappelpuree met knapperige korst

Bijgerecht voor 6 personen

Benodigdheden:
  • 1 kilo licht kruimige aardappelen, geschild
  • 1 mooie stevige knolselderij, geschild, harde stukken eruit gesneden, in stukken
  • ca. 1 grote mok Panko à 250 milliliter
  • ca. ½ mok pittig belegen geraspte kaas (of een mengsel van verschillende kaassoorten)
  • ca. 3 dl. melk
  • klont roomboter, ca. 40 gram
  • verse nootmuskaat, zout/peper

Bereiding:

Kook de aardappels in 20 minuten gaar in licht gezouten water. Doe de knolselderijstukken in een pan en giet er zoveel melk op, dat het net onder staat. Voeg wat zout toe en kook 15-20 minuten tot het gaar is. 

Pureer de gehele inhoud van de pan met bijv. een staafmixer. Pureer ook de aardappels. Liefst met een pureeknijper of pureestamper. Roer knolselderij en aardappelpuree door elkaar en breng op smaak met boter, zout, peper en veel nootmuskaat.

Verhit een gril. Schep de puree in een ondiepe ovenschaal. Meng panko en kaas en strooi een dikke laag over de schotel. Plaats onder de hete gril tot goudbruin is gebakken. Hou in de gaten, want het kan ineens hard gaan. Lekker bij heel veel gerechten. Bij bijv. vlees, gevogelte en vis. Of bij een ander groentegerecht.

Geen opmerkingen: