dinsdag 24 april 2012

Caesar dressing


caesar salade helemaal ingeburgerd
De caesar salade/salad staat alweer jaren in Nederland op de kaart. Het is één van mijn favoriete salades met een heerlijke dressing.

Wie heeft de salade verzonnen?
De oorsprong van de salade van ondermeer Romeinse (bind)sla, croutons en Parmezaanse kaas is onduidelijk. Er zijn verhalen dat in 1903 een Italiaanse kok genaamd Giacomo Junia, het recept in Chicago heeft uitgevonden. 

Een ander verhaal gaat over een Italiaan, Caesar Cardini, die leefde van 1896-1956. In de jaren ’20, als alcohol in de V.S. in de ban wordt gedaan, vertrekt hij naar Tijuana in Mexico. In de V.S. wordt ieder jaar op 4 juli, Onafhankelijkheidsdag (The 4th of July/Independence Day) gevierd.  Op deze dag wordt de onafhankelijkheid van de Britse kroon in 1776 gevierd. Deze feestdag is de inspiratie voor Caesar om deze salade te creëren. Men vindt de salade zo lekker, dat van heinde en verre mensen naar Tijuana komen om deze te eten. Uiteindelijk vindt de salade ook zijn weg in Europa. De dressing van de salade wordt in 1948 in een flesje gestopt en in de meeste Nederlandse supermarkten te koop. Let dan op de volgende verpakking:  Cardini's Original Caesar dressing mix!


Zelf maken?
Wil je liever zelf de dressing maken? Dat kan met dit eenvoudige recept. Ook heel lekker over bijvoorbeeld de Little Gem sla, al dan niet gebakken (zie blog van gisteren). De eerste originele dressing is ooit gemaakt met worcestershiresaus en in de loop van tijd vervangen door ansjovisfilet. Hou je niet van dit sterk smakende zoute visje, vervangt het dan door de worcestershiresaus en breng op smaak met zout. De saus wordt dan wel wat dunner.

Caesardressing
genoeg voor 6 personen

Benodigdheden:
  • 1 ei
  • 2 tl. à 5 ml. witte wijnazijn of citroen
  • 3 tl. dijonmosterd
  • 1 ansjovisfilet  of 2 à 3 tl. worcestershiresaus en zout
  • 1 uitgeperst teentje knofook
  • 80 ml. (olijf)olie

Bereiding:

Leg het ei in een pan kokend water en kook 1 minuut. Breek het ei in een kom en voeg azijn, mosterd, ansjovis (of worcestershiresaus) en knoflook toe. Met kleine garde goed roeren. De olie in dunne straal toevoegen, tot het glad en romig is geworden. Kan afgedekt in de koelkast, twee dagen worden bewaard.

Geen opmerkingen: