zaterdag 21 juli 2012

Koken op de camping in Frankrijk 2012: een zomers hapje met witte bonen, knoflook en basilicum

La douce France
We kijken uit over de uitlopers van de Alpen. Géén heuvels, ook geen echte bergen maar iets ertussen in. Prachtige groen begroeide bergtoppen, een riviertje met helder blauwgroen (smelt)water in de buurt en de warme wind neemt kruidige geuren mee..... Al lopende op de markt in het dorpje vlakbij zijn er geuren van zeep, lavendel, specerijen, harde worst en een verkoper met een mobiele pizzawagen, die á la minute verse pizza's bakt. Vakantie dus in Frankrijk.

Verse bonen van de markt
In de namiddag kook ik een kleine pondje verse (borlotti) bonen van de markt en maak er een lekker hapje van. De gare bonen meng ik met knoflook, olijfolie, kruidige Provençaalse basilicum en breng op smaak met peper en zout. Ik snijd het knapperige pain ceréale in plakken en beleg het met het bonenmengsel, zongestoofde vleestomaten en een paar takjes basilicum. Een glaasje raisins du soleil erbij: rode Côte du Rhone.... oh la la, dat brengt zelfs de zon in het natte en koude Nederland! Zeker weten....


Bonen met knoflook, basilicum en olijfolie

voorgerecht of hapje voor 4 personen

Benodigdheden:

- klein pondje verse witte bonen in de peulen (of ca. 200 gram gedroogde)
- 3 el. gehakte (Provençaalse) basilicum en een paar losse takjes
- 2 teentjes ragfijn gehakte knoflook
- olijfolie
- paar druppels citroensap
- zout en peper
- enkele dikke plakken rijpe tomaten
- brood

Bereiding:

Haal de bonen uit de peulen en kook ze in enkele vingers water (zonder zout) gaar in ca. 45 minuten. Prak ze met een vork grof fijn en meng met de gehakte basilicum, een gulle scheut olijfolie, een paar druppels citroensap en zout en peper naar smaak. Verspreid met een vork over de sneetjes (stok/land)brood en beleg met tomaat. Strooi zout erover en leg enkele takjes basilicum op de tomaat. Druppel nog wat extra olijfolie over de tomaat.Geen opmerkingen: