Lekker zelf jam maken!
Een bijzondere kersenjam met extra pit door toevoeging van
balsamicoazijn. Apart ja! Dat maakt deze jam geschikt om te eten op brood, maar
ook als een soort chutney bij vleeswaren zoals rauwe ham of paté. Of als
vulling van taarten of plakjes (chocoladecake).
Eierkoeken met kersen en room
Een supersnel zoet hapje voor bij de koffie, thee of dessert
maak je door een laagje licht gezoet slagroom, mascarpone, zure room of crème fraîche
te verdelen over eierkoeken. Vervolgens beleg je dit met een laagje kersenjam
en drukt er een eierkoek op. Voorzichtig doorsnijden en met poedersuiker
bestuiven. Als variatie kun je wat cacaopoeder door de slagroom kloppen en/of wat amarettolikeur Of wat
geraspte pure chocolade over de slagroom strooien.
Nog meer snelle zoete ‘taartjes’ vind je hier: gevulde eierkoek met ricotta-amarettovulling en kersen, Javaanse cake met mascarpone-limoncellovulling en perzik
Geleisuiker
In dit recept gebruik ik 2:1 geleisuiker. Dat betekent dat je 500 gram geleisuiker nodig
hebt om 1 kilo vruchten te geleren/jam koken. In een eerdere blog heb ik al
eens geschreven over geleisuiker: pompoen-abrikozenjam
Kersenjam met balsamico
Recept voor 1 liter
Benodigdheden:
- 1,2 kilo kersen (gaaf en niet overrijp), wassen, ontstelen en ontpitten
- 500 gram geleisuiker 2:1
- 4 maatel. à 15 ml. balsamicoazijn
- brandschone potten & deksels (kokendheet sodawater, goed naspoelen)
Bereiding:
De kersen en suiker samen mengen en 4 uur laten staan. In
pan met liefst dikke bodem (niet aluminium) al roerend aan de kook brengen.
Enkele minuten flink laten koken. Potten op natte doek plaatsen, vullen tot
rand. Direct deksel erop en potten heet omkeren en laten afkoelen. Geopende
potten in de koelkast bewaren.
Reacties