Bij Jaap: Boterkoek



Boterkoek

Dit is één van de absolute familietoppers. Al jarenlang wordt er bij ons gesmuld van deze boterkoek. Koektrommels vol zijn er mee gegaan naar school of naar feestjes. Koektrommels die zonder uitzondering leeg terugkwamen. Een simpel recept, makkelijk te maken en misschien juist daarom wel zo lekker.
‘Less is more’ leerde ik vroeger toen ik op de kunstacademie zat; een gevleugelde uitspraak van Mies van der Rohe, één van de meest toonaangevende architecten van de 20e eeuw. En breed toepasbaar; zeker ook voor koken en bakken. En deze boterkoek, met een paar eenvoudige ingrediënten, is daar het bewijs van.

Het onderstaande recept is voldoende voor een ronde bakvorm met een doorsnede van 23 cm. Zelf maak ik meestal een dubbele hoeveelheid en dat gaat prima in een rechthoekig bakblik van circa 22 x 30 cm.

  • 300 gr. tarwebloem
  • 250 gr. zachte boter
  • 200 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • (1 eetlepel vanillesuiker)
  • snuf zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • (evt. 100 gram gemalen amandelen)

Verwarm de oven voor op 175 graden C.
Meng alle ingrediënten in een mengbeker, maar laat een klein beetje losgeklopt ei achter. Ik maak de boter altijd even zacht in de magnetron en gebruik dan een houten pollepel om alles te mengen. Vanillesuiker is heel gemakkelijk zelf te maken door kristalsuiker te bewaren in een pot waarin je af en toe een vanillestokje bij doet. Hoe langer het staat hoe meer de suiker die heerlijke vanillesmaak krijgt.
Doe het mengsel in een bakvorm en bestrijk het met het overgebleven ei. Breng met een mes een mooi ruitpatroon aan.
Bak de boterkoek in de oven in 30 tot 45 minuten gaar. Kijk goed of de bovenkant lichtbruin is; de koek zelf is eerst nog zacht. Laat de boterkoek in de bakvorm goed afkoelen. Snij de koek in mooie blokjes en bewaar ze in een koektrommel. De smaak wordt nog beter als je de koek nog een dag of wat laat ‘rijpen’.

Reacties