Worstenbroodjes van desemdeeg, zelf patékruiden maken en vegetarische worstenbroodjes



Worstenbroodjes
Het Brabantse worstenbroodje en de bijbehorende cultuur zijn opgenomen in de lijst van waardevol en uniek immaterieel erfgoed van de Unesco. Wist je dat per jaar 25 miljoen worstenbroodjes worden gegeten? Die worden meestal gegeten bij gezellig samenzijn met vrienden en familie. Vandaag ga ik aan de slag en maak desemworstenbroodjes (met gehakt maar ook vegetarische). Op mijn blog staat al een versie met gist. Ook heel lekker tijdens de paasdagen, een picknick, bij de lunch, buffet… kortom zo’n worstenbroodje is altijd lekker.

Met dit recept van worstenbroodjes combineer je de volle smaak van desembrood met de kruidige smaak van gehakt. En dat is héél lekker!

Zelf patékruiden maken
De kruiden zijn heerlijk in een zelfgemaakte paté, maar meestal maak je een voorraadje en hou je over. De kruiden zijn ook lekker in een gehaktbrood of gehaktballetje.
Meng 40 gram witte peper met 10 gram foeliepoeder, 20 gram gedroogde majoraanblaadjes, 2 gram laurierpoeder, 10 gram gemberpoeder, 2 gram knoflookpoeder, 1 gram kardemompoeder en 1 gram tijm. Natuurlijk kun je alles zelf malen, bijvoorbeeld in een oude koffiemolen, door hele peperkorrels, foelieblad, laurierblad en kardemomzaad te nemen.

Een vegetarische variant
Voor mijn dochter die geen vlees meer eet maakte ik twee broodjes gevuld met sojagehakt (je kunt van de Vegetarische slager ook 'rauw gehakt' kopen, dat komt dicht in de buurt van gehakt). Die bracht ik verder op smaak met patékruiden, eidooier, zout en peper. Volg verder het recept.

Worstenbroodjes van desemdeeg
20 stuks
  • Voor het desemdeeg:
  • 500 gram (brood)bloem
  • 10 gram zout
  • 150 gram rijpe desem (van gelijke delen bloem en water)
  • 3 dl. lauwwarme melk
  • 50 gram afgekoelde gesmolten boter
  • De worstvulling:
  • 250 gram rundergehakt
  • 250 gram worstvlees (ik nam biologische braadworsten/verse worst)
  • Zout/peper/worcestershiresaus/enkele druppels tabasco
  • Ca. 2 tl. patékruiden
  • 2 eierdooiers (roer een eidooier los met 2 tl. koud water voor het bestrijken)
  • 2 beschuiten, fijngewreven (of paneermeel) 
Bereiding:
  1. Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed ca. 10 minuten tot het een elastisch deeg is. Als het mengsel te droog is, voeg dan evt. wat extra melk toe. Dek af en laat enkele uren op kamertemperatuur rijzen tot het duidelijk in volume is toegenomen.
  2. Maak het worstmengsel door het worstvlees, gehakt, 1 ei, 2 fijngewreven beschuiten of paneermeel, patékruiden, scheut worcestershiresaus, tabasco, zout en peper samen goed te mengen. Vorm 20 rolletjes en leg op een plank of groot bord.
  3. Verdeel het deeg in vier delen en dat weer vervolgens in 5 delen. Maak bolletjes en vorm op een bebloemd werkvlak ovale lapjes.
  4. Leg een rolletje worstvlees op het begin van het ovaaltje (bovenaan het lange deel) en vouw de zijkanten er tot halverwege eroverheen. Rol nu het worstvlees in het deeg en knijp de deegrand vast. 
  5. Leg met de naad naar beneden op het bakpapier op de bakplaat en dek ze af met een theedoek en laat ze ca. 2 uur rijzen. Bestrijk met de eidooier.
  6. Bak 35 minuten op 175 graden C. in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen op een rooster. Eet ze lauw.
Je kunt ze goed invriezen. Laat ze ontdooien en verwarm ze voor het eten nog even enkele minuten in een hete oven.

Reacties